top of page

PODNIKANIE NA SLOVENSKU JE NIEKEDY BOJ A NEUSTÁLE DOKAZOVANIE DOBRÝCH ÚMYSLOV.

Čo Vás viedlo k tomu stať sa podnikateľom?

Chcel som zmeniť svoj život, ale aj mnoho iných. Túžim po tom zanechať tu stopu a silnú značku za sebou. Práve preto som si zvolil túto cestu.

Aké sú podľa Vás výhody a nevýhody podnikania v tomto odvetví?

Toto je otázka na dlhú diskusiu. Hlavnou nevýhodou je zastaralý a byrokratický systém. Jednoducho povedané zákony a podmienky celkovo na Slovensku. Určite by to chcelo refresh. Človek sa pri podnikaní stretáva s hádzaním polien pod nohy od úradníkov, ktorí o podnikaní nemajú ani tušenia a sedia na svojej stoličke cez 20 rokov. Výhod je však viacero. Záleží od toho ako máte nastavenú myseľ, kam smerujete a čo od podnikania očakávate.

Ako vnímate podnikanie na Slovensku vy? Stretli ste sa s nečestnými praktikami?

Ako vnímam podnikanie na Slovensku je téma, na ktorú sa nedá jednoznačne odpovedať. Takže skúsim odpovedať na druhú časť otázky. Samozrejme, stretol som sa nečestnými praktikami. Som kvôli tomu veľmi smutný, aj keď mňa osobne to nepoznačilo, ale skôr ľudí v mojom okolí. Nečestné praktiky nám sťažujú predaj, pretože ľudia sú po zlých skúsenostiach skeptickí a všetkých podnikateľov hádžu do jedného vreca. A to je veľká škoda.

Ak by Vás ľudia osobne poznali vedeli by, že podnikať práve s Vami sa oplatí. Povedzte nám prečo je to tak. Pekne položená otázka, ďakujem. Našim cieľom v projekte Kodima nie je bohatstvo. Samozrejme, že sa chceme mať dobre, ale toto nie ten hlavný cieľ. Hlavným cieľom je zmena. Chceme zmeniť okolie. Budem možno viac konkrétny. Osobne sa mi nepáči keď firmy, ktorým sa darí platia svojich zamestnancov minimálnymi mzdami. Toto je prvá vec, ktorú meníme. U nás je nástupný plat niekde úplne inde, pretože si uvedomujeme, že spokojný zamestnanec je základ úspešného podnikania. Druhá vec sú produkty. U nás má ktokoľvek dvere otvorené a môže povedať svoj názor ako vylepšíť modulové alebo mobilné domy. Snažíme sa nezapadnúť do tuctu, ale byť výnimoční a féroví. Stalo sa mi, že keď som mal na sebe mikinu s nápisom Kodima, zastavil ma jeden pán, že pozná tú firmu, čo mi neuveriteľne zalichotilo. Dodal však, že máme vysoké ceny z čoho som ostal prekvapený, pretože naše ceny sú mimoriadne dobré. Po konštruktívnej diskusii sme spoločne zistili, že nás porovnával s konkurenciou, ktorá uvádza ceny “od” a za základný model. Naše ceny sú vždy konečné a presné. Viete čo? O týždeň na to si u nás vytvoril objednávku, lebo ho to vyšlo oveľa výhodnejšie. Ale hlavný dôvod bol, že model ktorý dokážeme vyrobiť bol pre neho jednoducho krajší ako od konkurencie.

Hovorí sa, že ak by to bolo ľahké mohol by to robiť každý. Ako to vidíte vy? Môže každý robiť to čo vy?

Myslím, že každý môže robiť to čo chce. Je to len na nás a vždy to tak bolo, ale ľahké to nie je.

Obdivujem mladých a šikovných ľudí, ktorí napredujú. Mnohí ľudia však neveria mladým podnikateľom. Vy tiež takto vnímate mladých, úspešných ľudí vo svojom okolí? Stretávame sa s tým pomerne bežne, že klient zabalancuje keď sa mu predstavíme. Ja osobne vyhľadávam firmy s mladými ľuďmi, pretože tí sú naučení ako sa prispôsobiť dnešnému trhu a požiadavkam. Svet je už iný a mladí ľudía sú čoraz viac šikovnejší a oddanejší svojej práci a cieľu niečo dosiahnuť. Lepšie sa pracuje ľuďmi, ktorí nepoznajú slovo nie alebo nedá sa.

Firma Kodima stavia na pevných základoch, ktoré krok za krokom budujete. Na záver nás zaujíma aký je ďalší krok, ktorý plánujete?

Ďalší krok, ktorý môžem prezradiť je menší projekt štartovacích domčekov za skvelé a prijateľné ceny, tak ako je to u nás obvyklé. Viac však už prezradiť nemôžem. Ak nás budete sledovať na našich sociálnych sieťach dozviete sa o novinkách ako prví.






bottom of page