top of page

Je lodný kontajner vhodnou alternatívou?

Mobilné a modulové domy sa v súčasnosti stávajú stále populárnejšou voľbou pre bývanie, či už ako trvalé alebo dočasné riešenie. Niektorí však stále uvažujú o prerábke lodných kontajnerov na bytové jednotky. Je však dôležité si uvedomiť, že táto archaická metóda má množstvo nevýhod. Jednou z nich sú tepelné mosty, ktoré vznikajú v miestach, kde sa kontajnery spájajú, kde majú konštrukciu alebo aj samotné kovové či plechové steny, a to aj napriek ich odizolovaniu (sú jednoducho tam ) a sú náchylné na stratu tepla.




Ďalšou nevýhodou je obmedzený priestor, ktorý nie je vždy dostatočný aj napriek spojeniu dvoch kontajnerov. Maximálna šírka jedného je 2,5 m a menej a to na pohodlné bývanie jednoducho nestačí. Okrem toho je potrebné vyriešiť aj prestupy tepla, ktoré môžu mať negatívny vplyv na kvalitu vnútorného prostredia.


Samotný koncept prerábky lodných kontajnerov na bytové jednotky sa časom stal zastaraným a prekonaným riešením. Existuje niekoľko ďalších problémov a nevýhod, ktoré je potrebné zvážiť, ak sa uvažuje o využití lodného kontajneru na bytovú jednotku. Prvým problémom je tepelná izolácia a vysoké náklady na klimatizáciu a vykurovanie. Lodné kontajnery majú veľmi úzky priestor, ktorý je ťažké izolovať a chrániť pred teplotnými výkyvmi, ktoré môžu viesť k vysokým nákladom na klimatizáciu a vykurovanie. Ďalším problémom je nedostatok prirodzeného svetla a vetrania, ktoré môže viesť k problémom s vlhkosťou a plesňami.

Okrem toho sa v lodných kontajneroch často nachádza veľa chemických látok, ktoré boli použité na ich ochranu pred koróziou a znehodnotením. Tieto látky môžu byť nebezpečné pre zdravie a môžu viesť k zdravotným problémom, ak sú vystavené vysokým teplotám alebo pôsobeniu vlhkosti. V neposlednom rade, lodné kontajnery nemajú príliš veľkú flexibilitu a možnosť prispôsobenia sa rôznym potrebám a požiadavkám.

Výhodou mobilných a modulových domov od KODIMA je, že sú navrhnuté a vyrobené tak, aby sa vyhli všetkým týmto problémom. Ich systém je postavený na odstránení všetkých nedostatkov, ktoré lodné kontajnery majú, a stále im umožňuje ľahkú prepravu a montáž. Všetky jednotlivé moduly sú navrhnuté s dôrazom na maximálnu energetickú účinnosť a tepelnú izoláciu, čím minimalizujú straty tepla a vytvárajú pohodlné bývanie.

Preto ak hľadáte trvalé alebo dočasné riešenie pre bývanie, určite by ste mali zvážiť možnosti mobilných a modulových domov od KODIMA, ktoré vám poskytnú kvalitné a pohodlné bývanie bez obmedzení, ktoré by mohli vzniknúť pri prerábaní lodných kontajnerov.



bottom of page